Loading...

Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Loading...
Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini! - Hallo sahabat MALAYSIA ON THE HOME INFORMATION, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel budaya, Artikel ekonomi, Artikel information, Artikel jawatan kosong, Artikel perniagaan, Artikel politik, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!
link : Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Baca juga


Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Patutlah ramai orang buat kuih ini, rupanya sedap sangat rasa manis lemak santan. Bau wangi daun pandan, fuh berbaloi buat! Haaa… lagi best cara buatnya cukup mudah sebenarnya, cuba anda buat guna resepi yang dikongsikan Puan Shida Ida ini…

Bahan A

1 biji telur

1/2 cawan gula halus

1 cawan santan

1 cawan tpg gandum

Pukul telur bagi kembang – kisar

Bekas lain, satukn gula, tepung, dan santan kacau rata

Campurkan dengan telur tadi dan kacau rata

Ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan

1/2 cawan air pandan

1/4 cawan gula halus

1/4 cawan tepung jagung

Secubit garam

Sedikit warna hijau jika perlu (saya letak 2 titis je)

Satukan air pandan dan santan

Campurkan dengan gula, tepung jagung, garam, dan perwarna (jika perlu)

Kacau rata dan tidak berketul

Masak api perlahan hingga meletup-letup, kilat dan sikit pekat

Satukn Aduanan A n B – kacau rata hingga jadi aduanan pekat dan licin. Ketepikan

Bahan C (adunan putih)

1 cawan santan pekat

1 sb tpg gandum

1/2 st garam

Satukan semua bahan C, masak atas api perlahan dan sentiasa kacau hingga sikit pekat (jangan pekat sangat, nanti bila dipicit dia tak kembang kat atas sebab dah pekat)

Tunggu suam sikit masuk dalam piping beg (saya guna pam ubat anak)

Cara-cara:

1. Panas kukusan bagi air didih.

2. Balut kukusan dengan kain supaya air tak menitis.

3. Oles acuan lopang dengan minyak.

4. Tuang aduanan hijau dalam acuan 3/4.

5. Paip aduan putih ditengah aduan hijau hingga aduan naik penuh acuan.

6. Susun dalam kukusan dan kukus 7-10 minit.

7. Angkat dan biarkan sejuk baru kuarkan dari acuan.

Sumber



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2qhmTVF

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



Demikianlah Artikel Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!

Sekianlah artikel Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini! dengan alamat link https://malaysiaonthehome.blogspot.com/2017/05/nona-manis-wanita-ini-kongsi-rahsia.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Nona Manis, Wanita Ini Kongsi Rahsia Sebenar Buat Kuih Sedap Ini!"

Catat Ulasan

Loading...