Loading...

Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu

Loading...
Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu - Hallo sahabat MALAYSIA ON THE HOME INFORMATION, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel budaya, Artikel ekonomi, Artikel information, Artikel jawatan kosong, Artikel perniagaan, Artikel politik, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu
link : Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu

Baca juga


Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu


Penjaja atau peniaga makanan yang mengandungi cecair nitrogen digesa untuk lebih peka supaya memastikan makanan tersebut meruap dan mengeluarkan gas sepenuhnya terlebih dahulu sebelum dijual kepada pelanggan. Ini adalah supaya pelanggan atau individu yang memakan makanan tersebut terelak dari terkena sebarang komplikasi (kesan sampingan) yang membahayakan seperti melecur atau radang dingin.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, cecair nitrogen harus digunakan pada tahap yang bersesuaian bagi mencapai tujuan yang dimaksudkan, iaitu untuk membekukan produk.

“Pada amnya, selepas pembekuan produk makanan, cecair nitrogen akan meruap dengan cepat menjadi gas dan tidak kekal di dalam produk makanan siap.

Kata Dr Noor Hisham lagi, cecair nitrogen adalah gas nitrogen tidak berbahaya yang disejukkan ke suhu yang sangat rendah (-196°C) sehingga menjadi cecair.

Baru-baru ini, akhbar tempatan Harian Metro ada melaporkan tangan seorang remaja menggelembung dan mengeluarkan air bisa selepas terkena biskut berasap atau ‘dragon breath’ yang dibeli di sekitar bandar raya Alor Setar, Kedah, Jumaat lalu.

Biskut berkenaan dibeli pada harga RM10 untuk 20 keping biskut di sebuah kedai berhampiran bazar larut malam.

Mohd Aiman dipetik berkata, tapak tangannya rasa panas seolah-olah dituang air menggelegak selepas dituang biskut berasap yang patah di atas tangannya.

“Sekiranya pengguna ragu dengan status keselamatan makanan yang terdapat di pasaran tempatan, mereka boleh membuat laporan kepada kementerian melalui Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) atau Jabatan Kesihatan Negeri (JKN) terdekat atau melalui laman sesawang Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan (BKKM) http://fsq.moh.gov.my atau facebook BKKM,” katanya.

SUMBER

via Bin Usrah

Sumber : Gengviral


Demikianlah Artikel Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu

Sekianlah artikel Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu dengan alamat link https://malaysiaonthehome.blogspot.com/2017/05/padah-ais-krim-berasap-pastikan-cecair_4.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Padah Ais Krim ‘Berasap’: Pastikan Cecair Nitrogen Sudah Meruap Dahulu"

Catat Ulasan

Loading...