Loading...

Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng

Loading...
Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng - Hallo sahabat MALAYSIA ON THE HOME INFORMATION, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel budaya, Artikel ekonomi, Artikel information, Artikel jawatan kosong, Artikel perniagaan, Artikel politik, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng
link : Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng

Baca juga


Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng

Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng

Pastinya kaum mak-mak gigih mencari resepi atau sejenis 'penambah selera makan' waktu bersahur, bukan? Haaa... jadi kali ini nak kongsi sajian yang dikira memudahkan kerja masak mak-mak di dapur, jom buat Sambil Cili Api Berapi, perkongsian daripada Puan Imah Rahman.

Taraaaa... dah siap saya punya stock utk bulan puasa. Sambal Cili Api Berapi. Fuhhh... boleh terbakor bibir! Sedap dimakan dengan nasi panas-panas, buat perencah nasi goreng pun boleh atau pengganti sambal belacan.

Bahan-bahannya:

4 genggam cili api (3 cili api merah+1cili api hijau-kalau tak suka pedas boleh pakai cili api hijau sahaja atau boleh kurangkan kuantitinya)

1 genggam ikan bilis

4 biji bawang besar dibelah 4

5 biji bawang kecil dibelah 2

7 ulas bawang putih

3 biji tomato dibelah 4

1 inci belacan-nak bakar atau tidak terpulang

Sedikit asam jawa/cuka

Garam dan gula

Cara-caranya:

1. Goreng ikan bilis separuh garing-angkat dan ketepikan.

2. Dengan minyak yang sama, goreng sekejap cili api, bawang besar, bawang kecil, bawang putih dan tomato.

3. Blend semua bahan-bahan digoreng tadi bersama belacan dan minyak menggoreng tadi (jangan sampai jadi hancur. Biar kasar-kasar sikit baru cantik). Kemudian masukkan dalam kuali, perasakan dengan garam, gula dan asam jawa dan masak sampai pecah minyak.

Selamat mencuba!



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2q5HHPG

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!



Demikianlah Artikel Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng

Sekianlah artikel Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng dengan alamat link https://malaysiaonthehome.blogspot.com/2017/05/sambal-cili-api-berapi-penambah-selera.html

Subscribe to receive free email updates:

Related Posts :

0 Response to "Sambal Cili Api Berapi, Penambah Selera Makan Ketika Sahur & Boleh Buat Perencah Nasi Goreng"

Catat Ulasan

Loading...