Judul : Lemang daun lerek
link : Lemang daun lerek
Lemang daun lerek
Kuala Lumpur: Umumnya lemang, makanan tradisional yang sinonim dengan sambutan Hari Raya di negara ini dimasak berlapikkan daun pisang namun bagi mereka yang berasal dari pantai timur, lemang daun lerek lebih digemari.
Menyedari keunikan rasa dan aroma lemang daun lerek, Ariffin Zakaria, 58, menjadikan daun tumbuhan herba itu yang nama saintifiknya Phrynium pubinerve blume sebagai pengalas lemang yang dijualnya sejak 17 tahun lalu.
Justeru tidak menghairankan lemang daun lerek di gerai Ariffin atau lebih dikenali Cik Ipin di Greenwood, Gombak, menjadi tumpuan orang ramai untuk dijadikan juadah pada Hari Raya.
“Saban tahun saya menggunakan lebih kurang 80 guni beras untuk menampung permintaan pelanggan dan seguni beras boleh menghasilkan 200 batang lemang,” katanya.
Dia yang mengusahakan perniagaan itu bersama isteri, Zainab Rais, 56, berkata, mereka mampu menjual antara 16,000 dan 20,000 batang lemang daun lerek setiap tahun.
Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya.
✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli
Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2t4bfxw
(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!
Demikianlah Artikel Lemang daun lerek
Anda sekarang membaca artikel Lemang daun lerek dengan alamat link https://malaysiaonthehome.blogspot.com/2017/06/lemang-daun-lerek.html
0 Response to "Lemang daun lerek"
Catat Ulasan