Loading...

Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!

Loading...
Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap! - Hallo sahabat MALAYSIA ON THE HOME INFORMATION, Pada Artikel yang anda baca kali ini dengan judul Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!, kami telah mempersiapkan artikel ini dengan baik untuk anda baca dan ambil informasi didalamnya. mudah-mudahan isi postingan Artikel budaya, Artikel ekonomi, Artikel information, Artikel jawatan kosong, Artikel perniagaan, Artikel politik, yang kami tulis ini dapat anda pahami. baiklah, selamat membaca.

Judul : Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!
link : Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!

Baca juga


Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!

Adakalanya tekak memang teringin sangat nak makan laksa. Tapi part yang paling 'bercinta' dan rasa malas betul waktu nak kena siang ikan, nak carik-carik isi ikan tu, memang renyah dan leceh.Makan masa pula tu nak buatnya.

Namun menurut perkongsian resipi daripada Puan Nazra Queen, ada cara mudah untuk hasilkan laksa yang cepat dan dapat disiapkan dalam masa 30 minit,  tapi tetap sedap macam kita gunakan ikan segar, iaitu dengan menggunakan sardin dalam tin.

Mak-mak pastikan tin sardin sentiasa tersedia dalam simpanan di dapur. Musim raya ni, kalau ada tetamu yang dapat 'mengejut' boleh lah cuba resipi laksa ekspress ni.

Bahan-Bahan:

1 kg Laksa

Air secukupnya untuk didihkan laksa

Cara Membuat:

1. Panaskan air dalam periuk.Bila air mendidih masukkan laksa dalam 3 hingga 5 minit.Tutup api & toskan airnya.

Kuah Laksa

Bahan-Bahan:

2-3 keping asam keping

belacan saiz ibu jari

10tangkai cili kering direbus hingga lembut (jika tak suka pedas boleh kurangkan)

1 batang bunga kantan

2biji bawang besar

1 tin Sardin (saiz kecil)

1 liter air

Cara Membuat:

1. Kisar asam keping, belacan, cili kering, bunga kantan dan bawang besar sehingga hancur.

2. Setelah hancur, masukkan 1 tin sardin saiz kecil beserta sos sardin dan kisar sekali lagi.

3.Curahkan ke dalam periuk, selepas itu masukkan pula air penuh mengikut sukatan blender tersebut.(sukat air guna blender).

4.Letak daun kesum yang telah dibasuh.Jangan buang batang daun kesum kerana ia menambahkan aroma pada kuah laksa.

5.Masuk garam &p erasa secukup rasa. Didihkan atas api sehingga daun kesum jadi layu dan bahan-bahan kisar sebati dengan kuah.

6.Boleh dihidangkan bersama telur,salad,timun,bawang,cili, bawang dan sebagainya.

Selamat Mencuba!



✍ Sumber Pautan : ☕ Siakapkeli

Kredit kepada pemilik laman asal dan sekira berminat untuk meneruskan bacaan sila klik link atau copy paste ke web server : http://ift.tt/2upOjX3

(✿◠‿◠)✌ Mukah Pages : Pautan Viral Media Sensasi Tanpa Henti. Memuat-naik beraneka jenis artikel menarik setiap detik tanpa henti dari pelbagai sumber. Selamat membaca dan jangan lupa untuk 👍 Like & 💕 Share di media sosial anda!




Demikianlah Artikel Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!

Sekianlah artikel Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap! kali ini, mudah-mudahan bisa memberi manfaat untuk anda semua. baiklah, sampai jumpa di postingan artikel lainnya.

Anda sekarang membaca artikel Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap! dengan alamat link https://malaysiaonthehome.blogspot.com/2017/06/resipi-laksa-penang-ekspress-guna.html

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Resipi Laksa Penang Ekspress Guna Sardin Dalam Tin, 30 minit Siap & Sedap!"

Catat Ulasan

Loading...